duminică, 16 iunie 2013

Joacă de copii :)

  


Hai că poți! Nu-i greu! Nu-ți fie frică!
 
 
 
Hai, încă un pic! Curaj!
 

 
Mă mai bârâi mult? Pot și singur, în liniște!
 

 
Hai, spală putina, să am și eu puțin spațiu pentru mine!
 

 
Hai, vin' la mama, să îți arăt niște mingii drăguțe!
 

 
Vezi, puiul mamii, și astea sunt la fel de alunecoase!
 
 
Locație: Muzeul în aer liber - Skansen


sâmbătă, 15 iunie 2013

Skansen - periplu istoric în cotidianul suedez

Vara suedeză și-a intrat in drepturi, în toată splendoarea ei - frumoasă, luminoasă, capricioasă. Explozia florală și de verde suedez și, implicit, peisajul în sine devin speciale prin uniformitatea, simplitatea dar și repetabilitatea motivelor întâlnite.
 
Final de an școlar cu iz de serbări și plimbări cu grupul la Skansen sau Gröna Lund (printre principalele atracții stockholmiene îndrăgite deopotrivă de mari și mici).

Miercuri am purces și eu alături de copii la o plimbare prelungită (în cazul meu, datorită unei ședințe la ceas de seară, motiv pentru care am preferat să zăbovesc mai mult în compania aparatului foto) la Skansen - muzeu în aer liber al satului si specificului suedez.

 
Mai fusesem odată, însă reîntâlnirea a fost una debordantă, mai ales când te afli în compania unor copii entuziaști și energici. Dacă mai adaugi în ecuație și entuziasmul din dotare pentru regnul vegetal si animal, cei 300 000 de metri pătrați puși la diapoziție, un cer senin ca lacrima și un soare extrem de generos, atunci cele 7 ore petrecute pe tărâm skansenian pare că s-au scurs în doar câteva minute.

 
Povestea celui mai vechi muzeu in aer liber din lume începe în toamna anului 1891, când profesorul, lingvistul și etnograful Artur Hazelius (1833-1901) vădit preocupat de schimbările social-economice locale ale acelei vremi, deschide muzeul Skansen în ideea conservării patrimoniului cultural.

Suprafața sa inițială de 30 000 de metri pătrați a reunit clădiri aduse din diferite colțuri ale Suediei. Dacă la început, casele și clădirile tradițional suedeze au fost populate de păpuși în mărime naturală, îmbrăcate în costume populare, mărturii ale tradițiilor și obiceiurilor suedeze ale vremii, cu timpul ele au fost substituite de actori care redau autenticitatea vremurilor respective.


În prezent, muzeul Skansen se bucură de aproximativ 150 de clădiri cultural istorice din întreaga Suedie, ce înfățișează arhitectura, tradițiile și obiceiurile din sec. XVIII-XIX, însă întinderea temporală poate ajunge din sec. XIV până în anii 1930.

 

 
 
 
Însă Hazelius nu și-a dorit ca Skansen să fie un doar un muzeu în aer liber cu case specifice vremii, un mic sat suedez, cu moară, farmacie, han ci și-a dorit să integreze și animalele domestice și sălbatice de pe teritoriul Suediei, ca parte componentă din viața oamenilor vremii. A ținut astfel să recreeze habitatul natural al animalelor sălbatice nordice din păduri și munți așa că urșii, lupii, vulpile, elanii și renii, porcii mistreți, dar și numeroase animale domestice fac deliciul unei zile petrecute în aer liber.

 
Nu lipsește nici Skansen Akvariet unde poți întâlni de la maimuțe la șerpi veninoși, crocodili, scorpioni, papagali și broaște. Un adevărat cocktail de bună-dispoziție, relaxare și acumulare de noi cunoștințe.


Un adevărat paradis pentru copiii de toate vârstele, Skansen oferă activități recreative variate de la spectacole de teatru și muzică interactive până la activități creative în care copiii sunt introduși în universul unei gospodării din secolele trecute.

vineri, 14 iunie 2013

Zumzăitorul matinal

Nu seamănă degetele de la o mână unul cu altul, însă două zile de iunie pot semăna ca două picături de ploaie. Ploaie suedeză, de vară răcoroasă, care își face simțită prezența în continuare.
 
Ieri, începând cu ora 07.00 dimineața, în dormitorul a cărui fereastră dă spre spatele blocului, zumzăitul lucrătorului comunal care tunde iarba a persistat ore bune, până când îndatorirea de serviciu a fost dusă la bun sfârșit.
 
Astăzi, de la ora 07.00 dimineața, în sufrageria a cărei fereastră dă spre fața blocului, zumzăitul lucrătorului comunal care tunde iarba persistă în continuare de două ore :) Spațiu verde suficient cât să mi se obișnuiască urechile și nervii cu minunatul fundal sonor :)
 
Ceea ce este mai puțin benefic pentru urechi dar extrem de benefic pentru nasul și ochii alergicilor la polenul ierbii, printre care mă și număr, e că povestea zgomotoasă se repetă odată la două săptămâni. Iar vremea neprietenoasă nu pare un impediment :) Aviz amatorilor :)

joi, 13 iunie 2013

De veghe în lanul cu ... flori :)

Fiecare anotimp își are farmecul lui aparte în funcție de colțul de lume în care te găsești. Când vorbim de anotimpurile suedeze, luna iunie e considerată lună de vară suedeză, mai răcoroasă, ploioasă, însă luminoasă și care își deschide porțile pentru iulie cel cald și îndelung așteptat.
 
Îmi plac deopotrivă și vara și toamna. Vara cu ziua senină și însorită încă de cu dimineață, cu aer cald și înmiresmat, cu boarea Balticii în nări dar și toamna cu ploaia cea rece și statornică întreaga zi. Pentru cei nehotărâți și nostalgici după ambele anotimpuri, natura suedeză a găsit împăciuitoare soluția ideală. Fie ore alternative de băi de soare cu dușuri tomnatice târzii, fie zile alternative de vară-toamnă.
 
Și uite așa ziua văratică de ieri petrecută în sânul naturii suedeze a dispărut ca prin farmec odată cu cele câteva ore de întuneric care au adus cu sine o nouă zi, de data asta tomnatică, cu ploaie rece și vânt întețit. Noroc cu mărturiile fotografice și urmele de bronz ale pielii că altfel aș fi zis că visez. Într-adevăr, visez la plajă și tolăneală, plimbări în aer liber și admirat câmpurile cu flori.
 
Ceea ce vă îndemn și pe voi să faceți :)
 
 


 
P.S. După cum se poate observa, fotografiile au fost gândite inițial pentru blogul meu cu povești fotografice stockholmiene "A Touch of Stockholm". Ulterior, m-am decis să le folosesc și pe blogul românesc. Dacă vreți mai multe povești fotografice cu iz stockholmian, nu ezitați să mă vizitați și aici.