miercuri, 23 iunie 2010

Detalii princiare

Aşa cum v-am promis, am să vă dezvălui mai multe amănunte de culise despre nunta cuplului princiar Victoria&Daniel. Cum era de aşteptat, evenimentul a fost îndelung aşteptat şi mult mediatizat. Televiziunea naţională suedeză şi-a făcut, cu brio, datoria şi a transmis LIVE evenimentul anului 2010 pe tărâm suedez. Mai mult, datorită pretenţiilor financiare şi a restricţiilor neobişnuite impuse, a căpătat monopolul transmisiei evenimentului. Măsurile de securitate au fost exemplare, iar atmosfera una relaxantă, ce a lăsat în urmă o amintire nostalgică.

Data de 19 iunie 2010 a fost aleasă special din două motive: de a menţine tradiţia familiei: nunta Regelui Carl Gustav XVI  cu Regina Silvia (părinţii Victoriei) a avut loc pe 19 iunie 1976, iar cea a Regelui Carl XV cu Luisa a avut loc tot pe 19 iunie, în anul 1850 şi pentru că în anul 2010 se împlinesc 200 de ani de când Jean Baptiste Jules Bernadotte a urcat pe tronul Suediei. Cu alte cuvinte, 200 de ani de la instalarea dinastiei Bernadotte în Suedia, dinastie din care face parte actuala famile regală suedeză.

Cu ocazia mult aşteptatului eveniment, Biserica Storkyrka a fost renovată în perioada ianuarie - aprilie 2010, alocându-se 12,4 milioane de coroane suedeze pentru renovare. Nunta în sine a costat 20 de milioane de coroane suedeze, jumătate de sumă fiind plătită de către Casa Regală Suedeză şi jumătate de către Guvernul suedez din taxele şi impozitele poporului suedez.

Pe 24 noiembrie 2009 s-a luat decizia ca în perioada 6-19 iunie să se desfăşoare festivalul Love Stockholm 2010, festival care să cuprindă activităţi muzicale, artistice, culturale, culinare, de design şi cu caracter comemorativ, toate reunindu-se sub semnul dragostei.

Pe 18 iunie, Parlamentul Suediei a organizat o Gală în onoarea cuplului princiar, la Stockholm Concert Hall. Printre artiştii de marcă care au susţinut Gala s-au numărat cântăreaţa de operă Malena Ernman, Helen Sjöholm, Peter Jöback dar şi celebra formaţie Roxette.

Ceremonia religioasă s-a desfăşurat în Storkyrka (Biserica Mare) în prezenţa a aproximativ 1 100 de invitaţi, familii regale europene şi din Asia, dar şi a numeroase personalităţi politice suedeze şi europene. Cu acest prilej, Principesa Margareta şi Principele Radu au reprezentat familia regală a României.

Victoria a purtat rochie albă cu o trenă lungă de cinci metri şi diadema mamei ei de la nunta acesteia din anul 1976. Prima melodie din repertoriul ceremoniei religioase a fost scrisă de Karin Rehnqvist special pentru cuplul princiar. Victoria a fost adusă la altar de către tatăl ei, deşi în tradiţia suedeză, cei doi miri păşesc de pe poziţie de egalitate în faţa altarului. Însă dorinţa Victoriei a fost aceea de a fi dată lui Daniel de către tatăl său, aşa cum se obişnuieşte în tradiţia catolică şi astfel s-a ajuns la compromisul de a o aduce până la jumătatea drumului spre altar. După ce au fost declaraţi soţ şi soţie, Agnes Carlsson şi Björn Skifs au încheiat ceremonia religioasă cu "When You Tell The World You're Mine", scris special pentru fericitul cuplu.

Corul a fost condus de către Gustaf Sjökvist, dirijor regal şi dirijor al Catedralei din Stockholm. Tot el s-a ocupat de muzica din timpul ceremoniei religioase a părinţilor prinţesei Victoria, din 1976.

Preoţii, aleşi la cererea Regelui Carl Gustaf, au fost:
Anders Wejryd, arhiepiscop al Uppsalei
Lars-Göran Lönnermark, arhiepiscop emerit
Antje Jackelén, arhiepiscop de Lund
Åke Bonnier, vicar al bisericii (Storkyrka)

După slujba religioasă, Victoria&Daniel au salutat mulţimea din caleaşca regală, aceeaşi pe care au folosit-o şi părinţii Victoriei, acum 34 de ani, în timpul nunţii regale. Pe străzile din centrul oraşului a defilat cortegiul regal, timp de 40 de minute, fiind programată, totodată, o plimbare cu nava regală în golful oraşului. Pe o distanţă de şapte kilometri s-au format cordoane de gărzi militare ce au asigurat paza cuplului.

Traseul princiar a avut următoarea rută:

  1. Storkyrkan (Stockholm Cathedral)
  2. Helgeandsholmen
  3. Kungsträdgården
  4. Sergels torg
  5. Stockholms konserthus (Stockholm Concert Hall)
  6. Birger Jarlsgatan
  7. Strandvägen
  8. Djurgårdsbron
  9. Vasamuseet (Vasa Museum)
10. Kastellholmen
 
La pregătirea dineului regal au contribuit 40 de bucătari. Tortul regal a avut 11 etaje, a măsurat 330 de cm înălţime şi a cântărit 250 de kg. A fost decorat cu 100 de trandafiri şi 40 de crini făcuţi din caramel. S-au folosit ingredientele ecologice, în proporţie de 95%.
 
La petrecerea regală, invitaţii s-au bucurat de prestaţia artistică a Corului Romeo şi Julieta, Filarmonicii Regale sub îndrumarea dirijorului Gustaf Sjökvist, Roxette, Cotton Club şi Carola.

Un comentariu:

Mihai spunea...

nu cumva la Stockholm Concert Hall se si decrneaza anual premiile Nobel? (dupa care dineul e la Primarie)