sâmbătă, 15 iunie 2013

Skansen - periplu istoric în cotidianul suedez

Vara suedeză și-a intrat in drepturi, în toată splendoarea ei - frumoasă, luminoasă, capricioasă. Explozia florală și de verde suedez și, implicit, peisajul în sine devin speciale prin uniformitatea, simplitatea dar și repetabilitatea motivelor întâlnite.
 
Final de an școlar cu iz de serbări și plimbări cu grupul la Skansen sau Gröna Lund (printre principalele atracții stockholmiene îndrăgite deopotrivă de mari și mici).

Miercuri am purces și eu alături de copii la o plimbare prelungită (în cazul meu, datorită unei ședințe la ceas de seară, motiv pentru care am preferat să zăbovesc mai mult în compania aparatului foto) la Skansen - muzeu în aer liber al satului si specificului suedez.

 
Mai fusesem odată, însă reîntâlnirea a fost una debordantă, mai ales când te afli în compania unor copii entuziaști și energici. Dacă mai adaugi în ecuație și entuziasmul din dotare pentru regnul vegetal si animal, cei 300 000 de metri pătrați puși la diapoziție, un cer senin ca lacrima și un soare extrem de generos, atunci cele 7 ore petrecute pe tărâm skansenian pare că s-au scurs în doar câteva minute.

 
Povestea celui mai vechi muzeu in aer liber din lume începe în toamna anului 1891, când profesorul, lingvistul și etnograful Artur Hazelius (1833-1901) vădit preocupat de schimbările social-economice locale ale acelei vremi, deschide muzeul Skansen în ideea conservării patrimoniului cultural.

Suprafața sa inițială de 30 000 de metri pătrați a reunit clădiri aduse din diferite colțuri ale Suediei. Dacă la început, casele și clădirile tradițional suedeze au fost populate de păpuși în mărime naturală, îmbrăcate în costume populare, mărturii ale tradițiilor și obiceiurilor suedeze ale vremii, cu timpul ele au fost substituite de actori care redau autenticitatea vremurilor respective.


În prezent, muzeul Skansen se bucură de aproximativ 150 de clădiri cultural istorice din întreaga Suedie, ce înfățișează arhitectura, tradițiile și obiceiurile din sec. XVIII-XIX, însă întinderea temporală poate ajunge din sec. XIV până în anii 1930.

 

 
 
 
Însă Hazelius nu și-a dorit ca Skansen să fie un doar un muzeu în aer liber cu case specifice vremii, un mic sat suedez, cu moară, farmacie, han ci și-a dorit să integreze și animalele domestice și sălbatice de pe teritoriul Suediei, ca parte componentă din viața oamenilor vremii. A ținut astfel să recreeze habitatul natural al animalelor sălbatice nordice din păduri și munți așa că urșii, lupii, vulpile, elanii și renii, porcii mistreți, dar și numeroase animale domestice fac deliciul unei zile petrecute în aer liber.

 
Nu lipsește nici Skansen Akvariet unde poți întâlni de la maimuțe la șerpi veninoși, crocodili, scorpioni, papagali și broaște. Un adevărat cocktail de bună-dispoziție, relaxare și acumulare de noi cunoștințe.


Un adevărat paradis pentru copiii de toate vârstele, Skansen oferă activități recreative variate de la spectacole de teatru și muzică interactive până la activități creative în care copiii sunt introduși în universul unei gospodării din secolele trecute.

6 comentarii:

Amelia & Mihai-Stefan CHIRCA spunea...

Cand am vazut titlul, ne-am bucurat mult, caci am trecut pe acolo odata, intr-o vara frumoasa. Ne-a facut acum placere sa revedem Skansen si sa ni se mai povesteasca despre el. Iar pe suricate nu le stiam ;)

Svea spunea...

Ma bucur ca v-au placut si Skansen și postarea mea. E un muzeu al specificului suedez în toată simplitatea și repetabilitatea caracteristice dar care fascinează tocmai prin aceste trăsături.

Skansen Akvariet și Planeta Maimuțelor se află chiar la intrare sau ieșire :) depinde cum privești, se bucură de intrare plătită separat și reprezintă colțișorul cu animale exotice neprezente pe teritoriul Suediei :)

salmi spunea...

Superb Skansen! Am fost si noi acum vreo 3-4 ani, ne-a placut tare tare mult. Speram sa revenim acum ca suntem "eliberati". Pup tare, inca o data spun ca ma bucur mult ca ai revenit la blogareala. :)

Svea spunea...

Saru'mana! Si eu sper sa ma tina de data asta mult mai mult ca in trecut ca imi place mult sa scriu!

Atmosfera de la Skansen e una speciala, prin transpunerea magica in trecutul suedez extrem de actual prin simplitatea si relaxarea locale specifice.

Ma gandesc ca nu ar fi deloc o idee rea sa planuin odata o escapada skanseniana impreuna, cand mai treceti prin Stockholm :) Pup si eu!

cristina spunea...

daca e cu animale, e pe lista de vizitat cand si daca voi ajunge vreodata in Suedia :)

inteleg ca gata scoala, toti sacii sunt in car? :)

K3loo spunea...

Foarte frumos descris totul. Si pozele sint super. Si in general blogul.