duminică, 8 septembrie 2013

Simplitatea de a fi

Cum se percep suedezii poate fi o întrebare pertinentă. Chiar așa, cum le place să se eticheteze? Dacă îi observi dar și dacă îi întrebi, ajungi invariabil la aceleași cuvinte cheie: ordine, simplitate, curățenie, protejare, cooperare, cercetare, reflectare. Enumerarea este aleatorie, fiecare cuvânt cheie cântărind la fel de mult, în ansamblu.
 
Eurovisionul de anul acesta s-a ținut la Malmö, oraș din sudul Suediei, prilej cu care, în cadrul festivității de deschidere, s-a mers pe un spectacol-prezentare a mentalității suedeze prin punctarea cu umor și autocritică a ceea ce se presupune a fi "typisk svensk" - tipic suedez.
 
Suedezii sunt conștienți de localizarea lor pe hartă, într-un ținut rece, cu vegetație majoritară de tundră, cu un pământ roditor în fructe de pădure, ciuperci, cartofi și morcovi, cu preponderență.
 
Cu mult teritoriu la activ (ca suprafață, Suedia măsoară de trei ori cât România), bogat în stâncă, pădure de conifere și apă, suedezii au realizat că frumusețea și bogăția unui popor pot consta în păstrarea lucrurilor așa cum le-au fost date și exploatarea lor prin simplitatea ce le caracterizează.
 
 
 
 
Te uiți în jur și vezi un peisaj repetitiv la infinit.  La infinitul teritoriului suedez. De apă, stâncă și pădure. De mesteacăn și conifere. Cât vezi cu ochii. O alternanță repetitivă, ce lasă loc de surprindere doar în partea de sud-vest a țării, unde se întrezăresc timide, fiordurile ce anunță apropierea de granița cu Norvegia.
 
Fauna, pe măsura teritoriului avut la dispoziție - căprioare, iepuri, arici, vulpi, elani, reni etc., surprinde doar prin nonșalanța cu care îi poți întâlni la aproape tot pasul. Că da, pădurea ce se întinde, în toată măreția ei, la colțul casei sau a pâlcului de blocuri, te face să-ți pui problema dacă tu ești pe teritoriul animalului sau animalul e pe teritoriul tău.
 
 
Și atunci se pune accentul pe cooperarea între specii. Căci suedezul, încă de la vârstă fragedă, este inoculat cu dragostea pentru tot ce-l înconjoară, în toată simplitatea existentă și repetitivă. Ceea ce nu-l oprește, totuși, din contemplarea și extazul de a se fi născut într-un loc rece, dar pitoresc. În care înveți să te bucuri de imensitatea câmpiei, în care înveți că fiecare  plantă are o denumire aparte și că înfrumusețează locul prin prezența ei timidă și de scurtă durată, atât cât lumina și soarele îi permit.
 
 
Că stratul generos de zăpadă și întunericul copleșitor sunt puncte de pornire către un nou ciclu de viață, de care trebuie să te bucuri savurând perioada în care soarele strălucește și încălzește, chiar și pentru scurte momente. Că ploaia și noroiul aferent nu sunt surse de disconfort și boli, dacă ești corespunzător îmbrăcat și, mai ales, obișnuit cu ele, prin petrecerea a cât mai mult timp în natură. Că pot fi și chiar sunt surse excelente de distracție, de petrecere utilă și de relaxare în aer liber.
 
Că totul e să vrei să descoperi frumusețea în simplitatea din jur. Că bogăția unei nații constă în cum percepi și știi să explorezi și să exploatezi ceea ce ți-e dat. Prin păstrare și protejare.
 
Că trebuie să cercetezi, să descoperi și să reflectezi cum să trăiești simplu, dar eficient. Și cum să te bucuri dar să îi bucuri și pe cei din jur. Cum să dai peste rețete simple dar funcționale într-un mediu aparent neofertant și, totuși, extrem de generos, doar prin cooperare și unirea forțelor.
 
 
Și nu, nu este raiul pe pământ. Ci doar un colț nordic de Europă, în care locuitorii destinați să îl populeze au găsit "secretul" unui trai decent prin simplitate, rigurozitate și toleranță.

9 comentarii:

salmi spunea...

Asa e, simplitatea ii caracterizeaza. Si multi cand ajung aici se intreaba unde e "civilizatia" cu care suntem toti obisnuiti, cum de stau in concedii in cabanute, la corturi sau in rulote...unde sunt hotelurile de lux din statiunile turistice. Mama a ramas uimita cum copiii isi faceau jucarii din lemn la camin si cat de simple erau jucariile.

Svea spunea...

Niste prieteni romani la fel s-au minunat de simplitatea caselor suedeze, de exemplu. Pentru ca de afara, mai ales radhus nu arata in maretia spatiului si a confortului pe care il gazduiesc. Si cand zic maretie, ma refer tot la modernul si confortul dat de simplitatea si rigurozitatea cu care e gandit fiecare detaliu.

Referitor la jucarii dar si la spatiile de joaca, uimirea celui din afara spatiului suedez poate persista. Pentru ca esti obisnuit cu faima de tara dezvoltata si scumpa a Suediei si atunci, implicit, esti tentat sa te gandesti ca tot ce e scump si dezvoltat e mai altfel, mai iesit din comun. Si aici intervine elementul surpriza al jucariilor simple, colorate, din lemn sau pur si simplu din materiale cu caracter hand-made.

salmi spunea...

Exact! 100% de acord cu tine :).

Catalin spunea...

Sigur, Suedia nu e raiul pe Pamint, dar e atit de rai cit poate exista pe ceva pe Pamint.

Tasha spunea...

Mi-ai trezit interesul, sper sa reusesc s-o vad la anu' !

cristina spunea...

Asa spun si eu, Svea, ca Tasha. Prima parte, cu trezitul interesului (care era treaz, de fapt, tot de la tine ;) )

Svea spunea...

Hehe, e bine atunci, ca merita vazuta, ca multe, multe alte colturi din lumea asta larga!

dana spunea...

Gata, m-am hotarat! Trebuie sa vizitez Suedia. Seamana destul de mult cu Olanda, din ce citesc pe la tine pe aici; dar, cine stie, poate imi place mai mult si ma mut acolo :)

ghemulet spunea...

Cred si eu ca merita vazuta .Poate candva voi avea ocazia..Pana atunci calatorim alaturi de tine...