vineri, 15 ianuarie 2021

Cu Eminescu în gând și lalele în glastră

Dacă pe 15 ianuarie inima românilor freamătă, inoculat, de spiritul eminescian, inima privirea suedezilor este scăldată de culorile multicolore ale lalelei neautohtone dar totuși, extrem de populară în spațiul nordic suedez. 

Deși de secole bune Olanda reprezintă patria adoptivă a lalelei, suedezii se clasează, totuși, pe locul I în lume la cumpărat lalele tăiate. Există o adevărată cultură creată în jurul acestei flori și, astfel, serele locale produc anual în jur de 160 de milioane de lalele ce sunt cumpărate și găzduite în casele suedezilor. Lalelele produse local au sigiliu suedez și calitate garantată ce le permite să reziste în glastre în jur de o săptămână cu ajutorul unei îngrijiri riguroase.

Popularitatea de care se bucură laleaua este dată de plusul de culoare pe care îl aduce în casele suedeze în mijloc de iarnă, căpătând astfel începând din 1990 și o zi personală și anume data de 15 ianuarie a fiecărui an.

Să văd lalele pe tot parcursul anului în frigiderele de flori ale supermarketurilor a devenit o uzanță pentru mine. Dar eu tot o floare de aprilie-mai (suedez) o consider și o găzduiesc la mine în balcon, plantând conștiincios bulbi în jardiniere la fiecare sfârșit de octombrie.



2 comentarii:

salmi spunea...

Hihihi, nici eu nu pot cumpara lalele in 15 ian când e zăpada afara și încă nu am scos Crăciunul de tot din casa. :)

Svea spunea...

Dap, nici eu deși am progresat și am cumpărat zambile de Crăciun lol Pentru mine zambilele sunt flori de primăvară dar totuși, m-am adaptat gândirii suedeze.