miercuri, 9 iunie 2010

Am fost premiată

La ceas de aniversare, Tetris şi-a cadorisit, cu premii, cititorii înfocaţi! :) Aşadar, premiile ei au ajuns şi la mine şi îi mulţumesc foarte mult. Este o adevărată plăcere s-o citeşti pe Tetris, pentru noutatea şi ineditul fiecărui post, care vine punctual, zilnic, la ora 9. Am devenit precum câinele lui Pavlov! La ora 8 (ora Suediei), mă pun cu lăbuţele pe tastatură şi aştept, cuminte, dând din coadă! Şi postul apare :)




9 comentarii:

salmi spunea...

Multumesc mult! O parte deja le-am primit de curand, le voi adauga pe restul in acelasi post.
Pupici!

Poppy spunea...

Multumesc pentru premii Svea! O parte dintre ele le-am mai primit, dar nu strica niciodata sa fii premiata :) Le voi adauga pe toate :)

Svea spunea...

Da, ştiu că aţi mai fost premiate, chiar şi Ana-Maria a fost premiată de Tetris odată cu mine, şi ştiu că nu mai are spaţiu şi nu mai poate posta premiile, dar asta a fost alegerea mea de data asta! Vă citesc cu drag şi aşa am ales să vă spun mulţumesc pentru blogurile voastre captivante! :)

MONONOKE KITCHEN spunea...

Felicitari pentru premii!
E foarte interesant blogul tau,
eu n-am fost in Suedia, dar mi-ar placea
foarte mult. Pana (sper sa) ajung,
am sa urmaresc postarile de aici cu interes.

dara spunea...

Draga Svea, as vrea sa te intreb ceva: daca ai personnummer te poti inscrie la orice Komvux din Suedia ? scuze pt offtopic, m-ar ajuta mult raspunsul tau.ms

Svea spunea...

Dara, nu mi-e foarte clară întrebarea ta, dar încerc să-ţi răspund. Ca să exişti în Suedia ca invandrare (emigrant) trebuie să ai personnumer. Fără, nu poţi face absolut nicio mişcare! Decât ca turist! De înscris la Komvux, odată ce ai personnumer, te poţi înscrie la Komvuxul comunei de care aparţii cu locuinţa. În cazul Stockholmului, unde există şi cursuri intensive pentru anumite categorii profesionale (profesori, medici, ingineri etc), dacă aparţii de o altă comună decât Stockholm City unde se desfăşoară cursurile, trebuie să primeşti aprobare de la comună să te duci la ei. Cam asta, sper că ţi-am fost de folos!

dara spunea...

Aha..multumesc mult.
Eu probabil o sa imi iau personnumer in Stockholm dar as vrea sa ma inscriu la Komvux in alt oras si eram curioasa daca sunt probleme. Ulterior sa imi schimb chiria..Asta e un fel de rocada ca sa ma pot inscrie la Komvux din toamna..Se poate ?oare m-am facut mai inteleasa?
Inca ceva, la cursurile astea din toamna, cu cat timp inainteca ele sa inceapa poti sa te inscrii?

Svea spunea...

Dara, nu mi-e foarte clară situaţia ta, dar încerc, în continuare, să-ţi răspund. În prezent, pentru a obţine personnummer trebuie să ai adresă şi să faci dovada că te poţi întreţine în Suedia. Apoi, ca să te înscrii la Komvux pentru cursul de limbă suedeză (bănuiesc că asta vrei) trebuie să te duci la comuna de care aparţii cu locuinţa (după ce ai obţinut personnummerul) şi să depui o cerere care, de cele mai multe ori, stă la coadă, preţ de mai multe luni, până te anunţă când ţi-a venit rândul. Din câte ştiu eu, cursurile la Komvux nu au o dată anume de începere; eu oricum nu m-am izbit de cursurile de la comună, eu am urmat un curs intensiv de învăţare a lb suedeze pentru profesori, cu regim special. Sper că ţi-am fost de folos!

dara spunea...

Merci din suflet pt raspuns si rabdare.. :)