vineri, 5 august 2011

Cu noaptea-n cap...

Cine se scoală de dimineaţă departe ajunge, pare un laitmotiv care m-a urmărit de mic copil, martoră fiind a trezirilor matinale ale bunicii care întindea rufele în curte odată cu primul strigăt al cocoşului sau chiar al plecărilor matinale la serviciu ale părinţilor care se îngrijeau să-mi dea trezirea înainte de a ieşi pe uşă.

Aşadar, voit sau nu, de-a lungul diferitelor etape ale vieţii, trezitul dis-de-dimineaţă s-a vrut mai mult o necesitate care să-mi asigure reuşita zilei respective. Şi când suferi de sindromul ceasului deşteptător i.e mamă, tată sau soţ care să te trezească, invariabil, în fiecare dimineaţă, povara dimineţilor matinale poate atârna destul de mult, dar nu pe umerii mei. Umeri care, de altfel, se lasă învârtiţi de pe o parte pe alta de multe ori şi zdruncinaţi temeinic înainte de trezirea finală, care se face simţită la cel puţin un sfert de oră de la primul zgâlţâit sau clinchet deşteptător, după caz.

În ritualul dimineţilor matinale şi-a făcut loc şi lumina suedeză (cu variaţiuni - prea matinală vara şi prea leneşă iarna). Şi, astfel, înţelegi prezenţa transperantelor negre la ferestrele suedeze, transparente de felul lor. Eu cum am oroare de întuneric beznă şi cum mi-e de ajuns compania lui aproape 6 luni pe an, îmi place să mă las învăluită de lumina puternică a dimineţii, spre neînţelegerea celor din jur. Contează doar că eu înţeleg. Una e să fii motivat să te trezeşti la 4-5 dimineaţa pe motiv de drumuri stockholmiene incomensurabile şi alta e să te trezeşti, tot matinal, învăluit de lumina caldă a dimineţii, fără sunete stridente sau zgâlţâieturi zdravene care să te urnească, cât mai repede cu putinţă, pe drumurile întunecate şi înzăpezite sau nu, după anotimp.

Un alt must do al dimineţilor matinale sau nu este micul dejun şi "răsfoitul" internetului. Şi asta în zgomotul hărniciei comunale care-şi face simţită prezenţa de la primele ore ale dimineţii. Aşadar maşinile de tuns iarba, tăiat copacii şi boscheţii, dezăpezit sau strâns pietrişul stockholmian asigură o transhumanţă comunală lină şi permanentă, fără de care dimineţile mele ar fi mai sărace.

Îi mulţumesc Cristinei pentru iniţiativă şi imboldul pe care mi l-a dat, de a mai împrospăta cu ceva rânduri poveştile de departe şi pasez mai departe curiozitatea ritualurilor matinale lui Salmi, Tetris, Ninu şi Liei. Dacă aveţi timp şi vă simţiţi inspiraţi!

13 comentarii:

tetris spunea...

OOoo! Ce subiect! :) Multumesc!
Preiau, sper ca saptamna viitoare, o sa fiu la mare si cred ca diminetile vor fi pe placul meu ;)

salmi spunea...

Sper sa am timp sa scriu, acum ma ocup de calatorii(pe blog) si vreau sa termin...dar incerc sa scriu si despre diminetile mele/noastre. Pupici multi, multi. ;)

Dana spunea...

Sa ai dimineti linistite si bine ai revenit xxxxx

cristina spunea...

Am inteles ca am avea niste senzori de lumina pe undeva prin creier (da, nu ziceam de ochi ;) ), care ne-ar regla ritmul somn-veghe.

Te inteleg cu atractia catre lumina la regimul suedez al zilelor.

Iti mai dau o leapsa, sau continui sa scrii de bunavoie?! ;)

Svea spunea...

Tetris, Salmi, abia astept!
Dana, multumesc! Problema se pune, oare am revenit? Oare fara lepse, mai sunt in stare sa scriu? :( Asadar, Cristina, sunt in dilema! :) :(

Roxandrei spunea...

Eu am fost in Norvegia si mi-a placut foarte mult. Sper sa scrii cat mai multe articole.

Amelia & Mihai-Stefan CHIRCA spunea...

Ne e dor de povestile de departe ;)
Speram ca aveti o vara frumoasa!

Svea spunea...

Vai, multumesc! :) Sincera sa fiu, si mie mi-e dor! Incerc sa-mi adun gandurile si sa mai astern cate ceva.

Raluca spunea...

Ce surpriza!!!Demult nu ai mai scris pe blog,nu ne-ai mai desfatat cu articolele tale.Dar noi le citim,ar trebui sa fie lecturate si de cineva in masura sa aprecieze si sa decida publicarea lor in cotidiene de specialitate.Esti foarte talentata la scris.

Poppy spunea...

Svea!
Cum pot intra in legatura cu tine sa te scot la o runda de gatufoto si alte treburi prin Stockholm? :) Am incercat sa gasesc mailul tau aici pe site, ca sa povestesc mai multe, insa ori sunt cam chioruta ori nu-l gasesc :)
Puss och kram!
/Poppy

cristina spunea...

Hai, mai stai mult in dilema aia?! ;)

Borș Elisabeta Edit spunea...

Salutari de la Sighisoara, si mie mi-au lipsit povestile de departe...
pa pa edit

tetris spunea...

Nu mai apari, dar stiu ca esti pe aici, ocupata
Am trecut sa-ti zic
La multi ani!
Multa sanatate si succes in tot ce-ti propui!