duminică, 21 februarie 2021

Ziua internațională a limbii materne

21 februarie este ziua limbii materne. O zi în care începând din anul 1999, sub egida Unesco, sărbătorim și recunoaștem că oamenii se exprimă în peste 6000 de limbi la nivel mondial. Iar 43% dintre aceste limbi sunt pe cale de dispariție. O limbă ce riscă să nu mai aibă de cine să fie vorbită ia după sine un întreg arsenal de moduri de exprimare, trăiri și obiceiuri ale unei întregi comunități. Doar câteva sute de limbi au pătruns în sistemul educațional și, implicit cel public, iar un număr și mai mic beneficiază de propagare în spațiul digital. Flexibilitatea și adaptabilitatea oamenilor pentru supraviețuire, un trai mai bun sau împlinirea unor vise pun, de multe ori, în pericol limba maternă dar creează, în același timp, oportunități de susținere a unei alte limbi.

Sunt absolventă de limbi străine, iar asta presupune că dintotdeauna am avut o afinitate pentru limba maternă dar și pentru alte limbi. Îmi place să citesc cărți și să văd filme în original, în limbile cunoscute. Mai mult, de ani buni sunt stabilită în Suedia, singura țară din Europa care din bani publici susține limba maternă a fiecărui imigrant sosit și stabilit pe tărâm suedez. Copiii care au unul dintre părinți de altă naționalitate, sunt născuți aici sau sunt nou sosiți pot opta pentru studierea limbii materne (1 oră pe săptămână) la școală (inclusiv liceu). 

Și asta pentru că studiile de specialitate arată că fiecare copil vine cu propriul lui bagaj de cunoștințe în limba maternă, cunoștințe care pot fi consolidate și folosite pentru învățarea noii limbi. Tot specialiștii în domeniu au demonstrat că pentru acumularea unui bagaj de cuvinte de zi cu zi, un copil în funcție de vârstă are nevoie între 1-2 ani. În timp ce pentru comunicarea cu ajutorul termenilor de specialitate ce țin de materiile școlare este nevoie de 6-8 ani pentru o însușire temeinică. Bineînțeles, acest timp poate să difere de la copil la copil, în funcție de potențial, afinitate pentru învățarea limbilor străine, motivație sau posibile traume. De aceea, copiii nou sosiți (“nyanlända elever”) au acest statut timp de patru ani, timp în care au dreptul să beneficieze de “studiehandledning“ (îndrumare la studii, adică ajutor din partea profesorului de limbă maternă la materiile cu predare în limba suedeză). Astfel, profesorul de limbă maternă colaborează cu profesorul de la materiile la care elevul respectiv are nevoie de îndrumare.

Vă las mai jos o mostră fotografică a ceea ce am lucrat anul trecut cu elevii mei pentru ziua internațională a limbii materne. Tema a fost să creem un portofoliu cu date despre țările în care respectiva limbă maternă este limbă oficială. Astfel, am lucrat pe domenii, despre suveniruri, ce putem vizita, mânca și îmbrăca tradițional, valuta curentă dar și personalități din România și Republica Moldova. Totul documentat cu poze și îndosariat în portofoliul pe care l-am prezentat părinților în cadrul expoziției pe care am avut-o cu puțin timp înainte de escaladarea pandemiei.


Niciun comentariu: