marți, 23 iunie 2009

50 de ani de Ikea la Muzeul de artă contemporană Liljevalchs Konsthalldin Stockholm

De la primele mese pliabile de la începutul anilor 1950 şi până la stilurile moderne de mobilare a căminului, expoziţia care este găzduită de Muzeul de artă contemporană Liljevalchs Konsthall marchează jumătate de secol văzut prin prisma Ikea.
"Nu este de fapt o expoziţie de design interior, ci mai mult o expoziţie despre cum trebuie să trăim. Mobila creată de Ikea este inspirată din experienţa de viaţă a noastră, a tuturor, aşa că, într-un fel, este vorba despre o expoziţie cu caracter nostalgic", a spus custodele muzeului, Steffan Bengtsson la conferinţa de presă.
Un fotoliu verde din 1959, o canapea roşie tipică pentru anii 1970 şi o lampă datată 1995 sunt doar câteva dintre obiectele de interior ce se găsesc în cadrul expoziţiei care se desfăşoară până pe data de 13 august.

"Oamenii îşi vor recunoaşte propriile piese de mobilier vechi, din anii tinereţii, propriile case, propriul stil familial. Şi, astfel, vor începe să depene amintiri - acea masă a fost a mea, acel scaun a fost al lui Annie, apropo, ce mai ştii despre Annie şi Henry?" a mai adăugat el.
Expunerea formelor originale din anii 1960, culorile extravagante de la începutul anilor 1970 - 1980 şi "designul democratic" de la începutul anilor 1990 afişate în cadrul expoziţiei povestesc cel mai bine despre Ikea, cum nici măcar fondatorul ei, miliardarul Ingvar Kamprad, nu ar putea să o facă mai bine.
"Ikea în sine nu este cea care l-a interesat în mod deosebit pe Ingvar Kampard, ci viitorul este cuvântul cheie. Am crezut că Ikea este locul unde poţi, pur şi simplu, să intri şi să-ţi alegi ceea ce vrei, dar nu este aşa. Aşadar, ne-am sunat prietenii, vecinii, fanii, am dat anunţ în toate ziarele din Suedia pentru a strânge cât mai multe obiecte cu putinţă. A fost extrem de dificil", a mai completat Bengtsson. Însuşi Kamprad şi-a adus la expoziţie, chiar din Elveţia, fotoliul preferat  - primul fotoliu de la Ikea, un model nedenumit, de culoare verde deschis, din 1951.
Una dintre camerele muzeului adăposteşte obiecte la mâna a doua, unde împătimiţii de produse marca Ikea pot cumpăra produse de colecţie.
Fondată în anul 1943 de către Kamprad, pe când era adolescent, Ikea şi-a dezvoltat propriul stil de mobilă la mijlocul anilor 1950 propulsând binecunoscutul stil scandinav - simplu şi funcţional - la scară industrială şi a cucerit, mai întâi, Europa şi America de Nord şi, ulterior, restul lumii.

Bengtsson a mai afirmat că Ikea a reuşit, rapid, să ţină pasul cu trendul din designul interior, să-l imite la preţuri accesibile şi a constituit un experiment în schimbarea look-ului interioarelor suedeze. La sfârşitul anilor 1950 - începutul anilor 1960 aproape toată mobila era foarte închisă la culoare, făcută din lemnul copacilor exotici. Când Ikea a început să producă mobilă făcută din lemn deschis la culoare, atmosfera din casele noastre s-a schimbat total, camerele devenind mai deschise, mai primitoare.


(articol tradus din The Local, Sweden's News in English, ediţia din 19 iunie)

Niciun comentariu: