miercuri, 3 iunie 2009

De Ziua Mamei, în ... Suedia

Săptămâna trecută am remarcat forfotă mare în supermarket, la raionul cu flori şi felicitări. Peste tot, unde întoarceam capul, vedeam aranjamente florale cu mesaje de Ziua Mamei, drept pentru care m-am întrebat despre ce este vorba şi am aflat că duminică, pe 31 mai, în Suedia, s-a sărbătorit Ziua Mamei. La o căutare mai amănunţită pe net, am găsit că Ziua Mamei (sărbătorită la noi în cadrul Zilei Internaţionale a Femeii, pe 8 martie) se sărbătoreşte pe glob, în diferite zile ale anului, în funcţie de tradiţiile şi sărbătorile ţării respective. Aşadar, puteţi afla zilele de "omagiere" a mamelor, în funcţie de ţara lor de origine, din tabelul de mai jos.


 Ziua

Ţara

A doua duminică din februarie

Norvegia

Shevat 30
("cade" într-o zi, între 30 ianuarie şi 1 martie)

Israel

3 martie

Georgia

8 martie

Afghanistan, Albania*, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Laos, Macedonia*, Muntenegru, Moldova*, România*, Rusia*, Serbia, Ucraina.

*În Albania, Belarus, Bulgaria, Guyana, Italy, Macedonia, Mongolia, Moldova, România şi Rusia această zi este sărbătorită drept Ziua Internaţională a Femeii  (nu în mod special drept Ziua Mamei).

A patra duminică din Post (Lent)

Irlanda, Nigeria, Marea Britanie

21 martie
(echinocţiul de primăvară)

Bahrain, Egipt, Irak, Iordania, Kuwait, Oman, Liban, Palestina, Qatar, Arabia Saudită, Sudan, Siria, Emiratele Arabe Unite, Yemen (majoritatea ţărilor arabe)

25 martie

Slovenia

7 aprilie

Armenia

Baisakh Amavasya (Mata Tirtha Aunsi - aprilie - mai)

Nepal

Prima duminică din mai

Ungaria, Lituania, Portugalia, Spania

8 mai

Albania (Ziua părinţilor), Coreea de Sud (Ziua părinţilor)

10 mai

El Salvador, Guatemala, Mexico

A doua duminică din mai

Africa de Sud, Anguilla, Aruba, Australia, Austria, Bahamas, Bangladeş, Barbados, Belgia, Belize, Bermuda, Bonaire, Brazilia, Brunei, Bulgaria, Canada, Chile, China, Columbia, Croaţia, Cuba, Curaçao, Cipru, Cehia, Danemarca, Ecuador, Elveţia, Estonia, Filipine, Finlanda, Germania, Ghana, Grecia, Grenada, Honduras, Hong Kong, Islanda, India, Italia, Jamaica, Japonia, Lituania, Malta, Malaezia, Myanmar, Olanda, Noua Zeelandă, Nigeria, Pakistan, Peru, Puerto Rico, Singapore, Slovacia, Santa Lucia, Saint Vincent şi Grenadines, Statele Unite ale Americii, Surinam, Taiwan, Trinidad şi Tobago, Turcia, Ucraina, Uruguay, Venezuela, Zimbabwe.

26 mai

Polonia

27 mai

Bolivia

Ultima duminică din mai

Algeria, Republica Dominicană, Franţa, Haiti, Mauritius, Maroc, Suedia, Tunisia

30 mai

Nicaragua

1 iunie

Mongolia (Ziua mamelor şi a copiilor. Mongolia este singura ţară care sărbătoreşte ziua mamei de două ori pe an.)

A doua duminică din iunie

Luxemburg

Ultima duminică din iunie

Kenya

12 august

Thailanda (ziua de naştere a reginei Sirikit Kitiyakara)

15 august
(Assumption Day)

Antwerp (Belgia), Costa Rica

A doua luni din octombrie

Malawi

14 octombrie

Belarus

A treia duminică din octombrie

Argentina (Día de la Madre)

Ultima duminică din noiembrie

Rusia

8 decembrie

Panama

22 decembrie

Indonezia

În Suedia, Ziua Mamei s-a sărbătorit, pentru prima dată, în Småland, în anul 1919, iniţiatoarea fiind Gertrud i Grimhult (o ţărancă din regiune care a decis să le sărbătorească, într-o zi de vineri, atât pe mama sa, cât şi pe bunica din partea mamei şi pe cea din partea tatălui). În prezent, ziua mamei se sărbătoreşte în Suedia, în ultima duminică din luna mai, pentru că atunci primăvara este pe sfârşite,  iar natura este renăscută complet; există nenumărate soiuri de plante care pot fi oferite mamelor şi se poate înălţa steagul suedez (când este senin şi cald afară), sărbătorindu-se, în natură, această zi. Tot cu această ocazie am aflat că suedezii îşi sărbătoresc nu numai mamele în viaţă, dar le comemorează şi pe cele trecute pe lumea cealaltă (există chiar un autobuz care circulă special de Ziua Mamei spre şi prin cimitirul Norra begravningsplatsen).

2 comentarii:

svea spunea...

Aha, deci vor să se alinieze la normele europene. Foarte frumos, cu cât mai multe sărbători, religioase sau nu, cu atât mai bine. Problema mea este, de ce încercăm să ţinem pasul cu Europa, la veselie şi distracţie, unde cred că suntem primii oricum, având în vedere cât divertisment (să nu spun altfel) există pe piaţa românească, iar seriozitate ioc (sens propriu şi figurat). La ei, munceşti şi, ulterior, te distrezi. La noi, te distrezi, chiar dacă prin asta se înţelege şi că râzi de bârna din ochiul vecinului, iar de paiul din ochiul tău... cucu bau... şi dacă mai ai timp şi chef, mai şi munceşti. Dar de compătimit şi plâns, cît cuprinde. Cât despre parlamentari, să nu aud de ei... sunt atât de revoltată de rezultatul alegerilor pentru PE, încât mi se face greaţă când aud sintagma "politician român".

Suzanen spunea...

Am auzit dăunăzi la radio o ştire cu privire la introducerea unor noi sărbători "civile" în calendarul românesc (spun civile pentru că nu au nimic religios), anume ziua tatălui (în prima duminică din mai) şi ziua mamei (în cea de-a doua duminică din mai), sub motivaţia că România ar fi una dintre puţinele ţări care nu au o zi a tatălui şi că 8 martie, care de fapt este ziua femeii, ar fi fost considerată, prin extensie, şi ziua mamei, ceea ce n-ar fi corect, în opinia parlamentarilor noştri.

... Ca să vezi cu ce îşi mai pierd aceştia vremea...