duminică, 14 februarie 2010

Ziua tuturor inimilor ... de pretutindeni

A venit şi 14 februarie 2010, o nouă zi de sărbătorire a dragostei, o nouă zi în care oamenii de pretutindeni, indiferent de cum denumesc această zi, profită de ocazie să-i spună persoanei iubite "Te iubesc!"

Avem, oare, nevoie de o zi specială în care să-i spunem persoanei dragi o vorbă frumoasă, însoţită de floarea preferată şi de cadoul mult râvnit? Sunt aceste gesturi necesare doar de dragul Zilei Îndrăgostiţilor, doar de dragul tradiţiei, doar de ochii lumii, că aşa se obişnuieşte sau simţim cu adevărat şi avem nevoie de un simplu reper în timp, când gândurile noastre şi şoaptele de dragoste se înteţesc într-un joc al plăcerii şi împlinirii de sine?

Simţim în nas aburii sărbătorii comerciale, inventată nu de dragul concilierii conjugale, de surprindere a persoanei dragi cu o vorbă duioasă şi o mângâiere caldă, ci doar dintr-o necesitate economică cu iz de profit americănesc, pe principiul dacă e la americani, de ce să nu fie şi la noi?

Întrebarea se pune, dacă tot există ziua cu pricina, s-o sărbătorim sau nu? Să strâmbăm din nas a dispreţ pentru lucrul împrumutat de peste Ocean pe motiv de sărbătoare a altora cu miros chicios şi fără un adevărat substrat afectiv sau să profităm de trend şi să împăcăm şi capra din bătătură, dându-i nutreţ hrănitor dar şi varza comerciantului, oferindu-i apă din belşug pentru o "multiplicare" benefică şi bine primită?

Eu una optez pentru sărbătorirea Valentinului venit de peste Ocean sau a Zilei tuturor inimilor (suedeze), a Dragobetelui românesc şi a altor manifestări de dragoste semnalate în lumea largă. Cu alte cuvinte, să găsim dorinţa, puterea şi timpul necesare să spunem "Te iubesc" din inimă, de cât mai multe ori pe an, la zile marcate sau nu calendaristic, etichetate sau nu cu emblema inimii ce se hrăneşte cu vorbe de alint sau recunoştinţă.


Alla hjärtans dag (Ziua tuturor inimilor), cum este denumită Valentines Day pe tărâm suedez, nu este o sărbătoare oficială, este practicată relativ recent, din 1960 şi începută în scopuri comerciale şi datorită influenţei culturii americane. În prezent, se bucură de popularitate (însă nu ieşită din comun), recunoscută prin vânzările de cosmetice, pluşuri şi flori, care capătă în această perioadă valenţe economice semnificative, depăşite doar de cele de la Ziua Mamei.

7 comentarii:

tetris spunea...

Si eu sunt sarbatorirea zilei acesteia; este un bun pretext sa faci o bucurie persoanei iubite. Si de intrerupere a monotoniei zilnice, in care de multe ori uitam sa mai spunem un cuvant frumos

Anonim spunea...

Ai perfecta dreptate, noi am inceput sa o sarbatorim de cand suntem aici, pentru ca nu avem nici dragobete(oricum in Ro nu il sarbatoream pe asta deloc) nici martisor si nici 8 Martie. E cam aiurea sa pastrezi niste obiceiuri pe care cei din jurul tau nu le au, nu le sarbatoresc...esti cam ca si picatura in ocean. Plus ca esti ciudat si cei din jur nu inteleg...
Daca mama se gandeste la noi si anul asta, fetele vor primi martisoare si le vor pune in piept in primele zile de martie(chit ca e sportlov atunci...deci nici cu colegii nu vor putea impartasi evenimentul).

In fine, sigur ca fiecare e liber sa aleaga daca sarbatoreste sau nu si in ce fel o face. Eu cred ca e bine sa fim toleranti, nu e chestie sa aratam cu degetul ca "ala nu sarbatoreste" si "ala da"...am vazut bloguri care blameaza de tot sarbatoarea. Ei, le respect dorinta, e a lor. Eu nu ma pot alinia...nu o sarbatorim cu fast, e o zi ca oricare zi de duminica...DAR fetele au facut cadouri mici la scoala, pentru noi(mai ales Silvia)...au vrut si ele cate un mic cadou, asa ca ne-am luat si noi adultii reciproc cate o ciocolata :). Nu ca altfel nu ne luam, dar cand ai copii si ei vor sa se imparta cadouri, asta e ;).

E la fel ca 8 Martie, cand mi se cam "luase" de sarbatoarea asta...de parca numai atunci femeia era cea mai importanta din lume! E la fel ca ziua mamei aici, ca ziua tatalui, ca alte si alte zile...ca Dragobetele la urma urmei! De parca numai atunci ne amintim de mame, de tati sau de dragoste. Ca e importata sau nu, e o zi ca oricare alta, parerea mea.

Superba melodie! Sa aveti o zi frumoasa, cu sau fara sarbatoare. E important ca fiecare zi sa fie plina de iubire...Te pup!

mamica de Sebastian spunea...

Eu zic ca pune un pic de culoare si mai invioareaza iarna de aici,ca pina vine primavara....tulai Doamne:))

Bejenaru Gabriela spunea...

sa ai o zi plina de iubire si fericire

adra_bell spunea...

Rupe luna februarie in doua si o face mai putin anosta. Eu sunt pentru sarbatoarea asta si imi plac si alte sarbatori importate. Sa aveti o zi minunata!

Svea spunea...

Vă mulțumesc tuturor pentru comentarii și urările frumoase!

Tetris, mămica_de_Sebastian, adra_bell, aveți perfectă dreptate, orice sărbătoare este binevenită atâta timp cât o gasesti de bun augur si un pretext benefic pentru relatia de cuplu si nu numai. Asta nu inseamna, ca daca te ai la cutite mai tot anul cu partenerul, de Valentines Day sa gasesti scuza de reconciliere sub pretext de sarbatoare a dragostei ca nu e posibil, desi multi asa o interpreteaza, din pacate.

Salmi, asa e, trebuie sa fim toleranti cu cei din jur si, eventual, sa imprumutam sarbatorile tarii in care ne aflam, daca asa am simtit si am ales, in functie de circumstante, dar sa pastram, totusi, undeva intr-un ungher al inimii, si bagajul cultural de origine, cum bine spui. Pentru ca fiecare tara are tradițiile ei cu farmecul lor aparte si e benefic sa le facem cunoscute. Stiu ca noua, celor care venim dintr-o tara a carei cultura nu este cunoscuta si nici nu prezinta mare interes, poate doar de complezenta, in anumite situatii, ne este extrem de dificil sa ne desfacem si prezentam bagajul cultural de acasa. Mi s-a intamplat si mie, de multe ori! Dar nu trebuie sa renuntam! Pup si eu mult!

tetris spunea...

Daca ai timp si chef, ti-am plasat o leapsa:
http://tetris-bdv.blogspot.com/2010/02/despre-mine-despre-blog.html