duminică, 1 mai 2011

Focuri valpurgice şi salve regale

30 aprilie are dublă semnificaţie pe tărâm suedez. Dacă pe timp de zi, suedezul dar şi emigrantul şi turistul de pe teritoriul Suediei au posibilitatea să asiste la salvele de tun lansate în cinstea regelui, pe înserat, focurile valpurgice constituie prilej de cântat, dansat şi băut în jurul impunătorilor "munţi" de crengi uscate înflăcărate menite să sărbătorească venirea primăverii şi trecerea la un nou ciclu al naturii.

Noaptea Valpurgiei este o săbătoare europeană care este celebrată în noaptea de 30 aprilie a fiecărui an. Denumirea vine de la sfânta Walburga, a cărei zi este pe 1 mai.

În credinţa populară din Germania şi ţările nordice, în această noapte vrăjitoarele şi demonii se dezlănţuie pentru câteva ore, vestind sosirea primăverii. Tot în Germania se spune că pe 1 mai îşi fac apariţia spiritele pământului şi zânele, pentru a trece pământul în siguranţă la sezonul de vară. Oamenii sărbătoresc prin petreceri mari, cu mâncare şi băutură., în faţa focurilor care simbolizează curăţirea şi înnoirea naturii.

Seara, mi-am îndreptat paşii către un foc valpurgic comunal. Zona aleasă, curtea şcolii, în prelungire cu pădurea Tullinge. Fascinant în Stockholm, şi nu numai, este apropierea de pădure, chiar contopirea cu aceasta, astfel încât prezenţa căprioarelor, iepurilor, elanilor, în unele zone chiar a lupilor şi vulpilor :) în bătătura casei nu mai uimeşte pe nimeni. Şcolile dedică ore speciale educaţiei în natură şi foarte multe clase preferă să-şi ţină activitatea în natură, indiferent de vârsta şcolarilor şi de nivelul mercurului din termometre :) Mi s-a întâmplat de multe ori să văd şiruri-şiruri de preşcolari prestând activităţi în curtea grădiniţei sau scoşi la plimbare prin pădure, la temperaturi sub zero grade.

Dar să revenim la focul nostru valpurgic, amplasat, cum spuneam, în curtea şcolii, în prelungire cu pădurea :) Lume destulă, cu preponderenţă mămici şi tătici cu cărucioare şi căţei, mulţi copii, adolescenţi, toţi paşnici, consumatori de dulciuri şi suc, cu preponderenţă. Fac aceste precizări, pentru că în funcţie de locul de desfăşurare al focurilor, comunale sau private, mulţimea prezentă (cam din jurul orei 20 până pe la 22-23, oficial :) petrece în stilul caracteristic nordic, la una-două-nouă doze de bere care pot încinge atmosfera şi mai mult decât o face mormanul de vreascuri înflăcărate. Din presa locală, am aflat că în Uppsala, focul valpurgic a încins atmosfera îndemnând la violuri şi acte de violenţă. În schimb, autorităţile din Gotland şi Göteborg s-au declarat mai mult decât mulţumite, semnalând doar cazuri de ebrietate şi încăierări uşoare care sunt de fapt parte a spectacolului valpurgic.

Important e că focul la care am participat eu a fost unul câmpenesc, extrem de paşnic, motiv pentru care am şi reuşit să-l imortalizez în linişte :)








Anul acesta am reuşit să mă nimeresc în oraş, la ora prânzului, exact la locul de lansare al salvelor în cinstea regelui Carl Gustav XVI. Nu aveam cum să fiu în două locuri în acelaşi timp, aşa că am ales, pentru autenticitate, să rămân în apropierea salvelor. La parada regală am fost şi cu alte ocazii şi dacă nu reuşeşti să prinzi un loc cu vizibilitate bună, te duci doar pentru amintirea de a participa la faţa locului :)

Regele a împlinit, anul acesta, 65 de ani şi deocamdată nu se gândeşte la retragerea de pe tronul Suediei, în favoarea fiicei sale, Victoria. Dacă acest lucru se va întâmpla mai devreme sau mai târziu, Victoria va deveni prima regină din dinastia Bernadotte, dinastie care se află la conducerea Suediei de 200 de ani. În perioada modernă a istoriei sale, Suedia a mai avut doar două regine: Kristina (1632-1654) şi Ulrika Elenora (1719-1720).





Cam astea au fost dovezile foto ale ultimei zile de aprilie 2011 şi sper să vă fi plăcut. Zilele acestea am reuşit să mă plimb cu aparatul foto prin oraş, aşa că în curând veţi avea parte de şedinţe foto la firul ierbii, ca în vremurile bune. Long live the spring! :)

7 comentarii:

ina spunea...

Faina treaba ai facut... ca ne-ai luat, oarecum, si pe noi sa vedem focurile valpurgice. Eu una nu lipsesc, sa stii, de la "plimbarile" suedeze la care ne inviti si pe noi :)

salmi spunea...

Multumim de cronica si abia astept fotografii si povesti noi.

La göteborg a fost OK, e adevarat ca nu am aflat unde au fost focuri, nu le-am vazut. Dar am asistat la parada care e traditie de mai bine de un secol in Göteborg. Am sa scriu si eu numai sa gasesc putin timp. Pupici multi!

Svea spunea...

Muţumesc, Ina! Chiar că-i faină treaba asta cu plimbatul virtual :) Păcat că nu reuşesc, în ultima vreme, să mă învrednicesc să ţin ritmul susţinut de odinioară. Important e că-mi propun! :)

Merci, Salmi. Abia aştept şi eu poveştile tale, mai ales că am citit în presa locală despre parada de care povesteşti. Acum sunt curioasă să aflu descriere şi păreri la cald. Şi, mai ales, poze :)

Ninulescu spunea...

Cred ca pompierii sant de-a dreptul incantati de sarbatoarea asta :))

Svea spunea...

Hehe, Ninule, asa as fi zis si eu la inceput si, totusi, desi in plina padure si foarte aproape de scoala, au avut totul sub control. Oricum e remarcabil cum reusesc sa evite catastrofele, avand in vedere ca teritoriul Suediei e cu preponderenta acoperit de padure :) iar casele sunt marea majoritate din lemn.

Raluca spunea...

Interesant articolul si frumoasa sarbatoare si deconectanta. Numai spun de poze cat de mult imi plac si cat de sugestive sunt.Pe cat posibil,cand ai timp,mai instruieste-ne si pe noi cu viata si obiceiurile suedezilor.

Masaj erotic Alba Iulia spunea...

Fericiti cei ce traiesc in aceea tara.