joi, 14 mai 2009

Despre obiceiurile sănătoase ale suedezilor sau Mens sana in corpore sano :)

Să vă povestesc puţin despre pasiunea suedezilor pentru sport şi petrecerea timpului liber în natură, practicând diferite activităţi fizico-educative :) cât mai relaxante.

Suedezii sunt recunoscuţi pentru statura lor atletică, atât bărbaţii, cât şi femeile fiind înalţi(e), mai degrabă sportivi, decât graşi şi asta datorită atracţiei lor principale pentru natură şi, mai ales, pentru mişcarea în aer liber. Fie că optează pentru mersul pe jos, pentru stavgång (mers nordic sau mers pe jos, cu ajutorul unor beţe, similare celor de schi, indiferent de anotimp) pentru mersul pe bicicletă, cu rolele, cu patinele, cu schiurile, pentru plimbările cu barca, fie că practică fotbal, brännboll (o varietate de oină, un joc foarte vesel, pentru toate vârstele, popular la nivel de amatori - întreceri între secţii de spital, întreprinderi, copii de şcoală etc.), tenis, înot, canotaj, suedezii adoră, pur şi simplu, ieşirile în aer liber cu familia sau cu prietenii.

De altfel, spaţiul verde de care dispun este unul impresionant, 53 % din suprafaţa ţării fiind ocupată de păduri, 11% de munţi, 9% de lacuri şi râuri şi numai 8% rămânând teren arabil.

De curând, Comisia Europeană a decis, în urma unei iniţiative pentru protecţia mediului, ca Stockholm, capitala Suediei, să fie desemnată prima capitală europeană verde, în 2010, urmată de cea de-a doua, Hamburg, în 2011.
Decizia vine cu felicitări, datorită eforturilor depuse pentru mediu şi calitatea vieţii, dar şi pentru lupta contra poluării aerului, a emisiei de gaze cu efect de seră şi a aglomeraţiei din trafic. Capitala suedeză a primit laude şi pentru rata ridicată de reciclare, pentru transportul public în comun sau pentru iniţiativa ca până în 2050 să renunţe definitiv la combustibilii fosili.

Poză exemplificatoare pentru mersul nordic :), un tip de mişcare extrem de popular în Scandinavia. O să încerc să-i surprind şi vara, mergând cu beţele pe asfalt :)) că este mult mai funny lol. Chiar şi azi, din autobuz, am văzut două persoane care practicau stavgång, dar nu am fost pe fază. Next time, maybe :))

2 comentarii:

svea spunea...

lol Ba da, dar o să încerc să-i dezvăţ şi pe ei :P Uite, am găsit, în sfârşit, un lucru care nu-mi place la ei lol

Suzanen spunea...

ăştia nu beau cola?