miercuri, 15 iulie 2009

La Palatul Drottningholm - reşedinţa regelui Suediei

Am ajuns, în sfârşit, şi la Drottningholm (Insula reginei), o localitate situată în Ekerö, Stockholm, cu 410 locuitori. Acolo, pe insula Lovön, din lacul Mälaren, se află Palatul Drottningholm, reşedinţa familiei regale suedeze, din 1981. Satul a fost conceput şi construit la mijlocul secolului XVIII pentru oamenii care lucrau la palat şi este un foarte bun exemplu pentru cum arătau satele suedeze în secolele XVIII-XIX, cu case şi vile pitoreşti.

Drottningholm este accesibil cu mijloacele de transport în comun, cu metroul până la Brommaplan şi cu un autobuz ce ajunge pe Ekerö.

Domeniul regal este întins şi cuprinde Palatul Regal unde locuiesc membrii familiei regale (mai precis în aripa de sud a palatului, restul palatului fiind deschis accesului vizitatorilor, contra cost), Muzeul de Vries ce cuprinde colecţia de sculpturi a sculptorului danez Adriaen de Vries (1556-1626) (care este, de altfel, autorul tuturor sculpturilor din parcul Palatului Regal), capela Palatului Regal, pavilionul chinezesc (cadou de la regele Adolf Fredrik pentru regina Lovisa Ulrika, cu ocazia zilei ei de naştere, în anul 1753) şi, nu în ultimul rând, parcul Palatului Regal.

Palatul Drottningholm este cel mai bine conservat palat regal din Suedia, fiind construit în secolul XVII, de către arhitectul Nicodemus Tessin cel Bătrân la cererea reginei Hedvig Eleonora şi este înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Vremea a fost foarte frumoasă, în jur de 25 de grade, aşa că am putut să ne plimbăm, în voie, pe aleile parcului şi să ne bucurăm de liniştea şi curăţenia ce domneau în jurul nostru, deşi eram înconjuraţi de sute de turişti curioşi să viziteze reşedinţa regelui Suediei.





4 comentarii:

svea spunea...

Da, foarte multă curăţenie şi linişte, deşi e plin de turişti din toate colţurile lumii.

raluca spunea...

Palatul regal.....de vis....ce verdeata....flori....totul impecabil....

Anonim spunea...

numai interiorul este contra cost pt vizitare? sau si intrarea pe domeniu ca sa admiri din exterior palatul, gradinile, etc se plateste?!

Svea spunea...

Da, numai pentru interior se plateste 100kr (50 kr pentru studenti), la exterior te poti bucura in voie de gradini, de fatada palatului, schimbarea garzii regale etc.