marți, 7 iulie 2009

La plimbare prin ... Gamla Stan

Menţionam ieri, că săptămâna trecută mi-am îndreptat paşii spre Marea Baltică dar şi spre locaţii cimentate, din centrul oraşului, una dintre ele fiind Gamla Stan (Oraşul vechi), numit şi Staden mellan broarna (Oraşul dintre poduri). Construit pe insula Stadsholmen, păstrează mult din farmecul medieval: pe străduţele denivelate se află prăvălii cu portaluri magnifice. Partea de nord a Oraşului Vechi este ocupată de Palatul Regal cu cele 608 încăperi ale sale. El a fost construit în stilul barocului italian, pe o suprafaţă dreptunghiulară. În prezent, familia regală locuieşte în afara oraşului, în palatul Drottningholm numit şi "Versailles-ul Nordului". Pe insuliţele din apropiere de Gamla Stan se află clădirile administraţiei de stat şi principalele obiective culturale: Helgeandshholem adăposteşte sediul parlamentului (Riksdag), iar pe Riddarholmen se ridică cea mai faimoasă biserică din Stockholm.

Gamla Stan cuprinde şi câteva străduţe comerciale, înguste, pietonale (only :), înţesate de turiştii dornici de suveniruri suedeze dar şi de reducerile de pe timpul verii. Pe aceste străduţe întâlneşti turişti de toate vârstele şi de toate naţionalităţile, pentru că Gamla Stan atrage atât prin istorie cât şi prin mulţimea de cafenele, restaurante şi magazine aşezate unul lângă altul, unul în faţa altuia, cu multe cărţi, suveniruri, bijuterii şi haine de firmă, spre deliciul celor pasionaţi de shopping.


P.S. Pozele următoare surprind suflul turistic al oraşului vechi (Gamla Stan) pe timp de vară, când străduţele sunt pline ochi de turiştii curioşi şi dornici de suveniruri suedeze, de muzicanţi stradali, comerciaţi ambulanţi sau simpli actori, costumaţi în personaje de epocă, ce se pozează cu turiştii.






Un comentariu:

raluca spunea...

intr-adevar,stradute inguste,vitrine incarcate si frumos impodobite cu fel de fel....imi place ce vad in poze..