marți, 14 iulie 2009

La plimbare prin ... Södertälje

Cum vă spuneam, săptămâna trecută am fost în comuna Södertälje (85 000 loc), situată în sudul Stockholmului, cu deschidere la lacul Mälaren.

Înainte de anul 600 î.H. lacul Mälaren avea ieşire la mare, dar din cauza înălţării scoarţei terestre, legătura lacului cu marea a dispărut treptat, iar bărcile erau transportate pe uscat către lacul Mälaren.  

Numele de Telje este menţionat încă din secolul XI; pentru a rezolva problema coincidenţei numelui cu un alt oraş din nordul Stockholmului, s-a adăugat Söder (sud) şi a rezultat Södertälje şi Norr (nord) pentru a crea Norrtälje.

În prezent, golful lacului Mälaren, în care este situat oraşul, are legătură cu Marea Baltică prin canalul Södertälje (cu o lungime de 5,5 km şi o adâncime de 6,5 m).

Încă din anii 1960-1970, Södertälje numără cea mai mare comunitate de sirieni (22 000 loc.) cu cinci biserici proprii, două echipe de fotbal, (Assyriska FF and Syrianska FC), mai multe magazine şi două posturi de televiziune - Suroyo TV şi Suryoyo Sat, cu acoperire la nivel mondial. Din 2000, mulţi refugiaţi irakieni s-au stabilit în Södertälje, numărul lor ajungând deja la 6 000, fiind în continuă creştere. În total, circa 40% din populaţia comunei are origini străine, pe lângă sirieni şi irakieni, numărându-se şi finlandezi, sârbi şi chilieni. 

În Södertälje am avut o mică descindere săptămâna trecută, nu ne-am aventurat prea mult prin oraş, de data asta, limitându-ne la o plimbare şi relaxare pe malul lacului, urmărind pescăruşii şi raţele în zborul lor disperat după bucăţelele de pâine oferite, cu generozitate, de copii. Şi cum aş fi putut să mă relaxez mai bine, decât cu ochiul prin lentila aparatului de fotografiat :)) Ce-a ieşit, vedeţi mai jos.





3 comentarii:

raluca spunea...

Totul e cenusiu...O fi frumoasa ciorica...dar mai bine ar sta in cuibul ei...sa nu raceasca de atata apa..

Suzanen spunea...

ce "ciorică" frumoasă... vorba soră-mii

svea spunea...

lol mă bucur că-ţi place :))