luni, 8 martie 2010

De Ziua Femeii, de Ziua Mamei...

Istoria Zilei Internaţionale a Femeii este legată de Clara Zetkin. Cu 100 de ani în urmă, la 8 martie 1910, la cea de-a II-a Conferinţă Internaţională a femeilor-socialiste de la Copenhaga ea a propus instituirea „zilei luptei pentru drepturile femeilor".

Pentru prima dată, această zi a fost marcată pe 19 martie 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi Elveţia. După trei ani, Ziua Femeii a fost sărbătorită pe 8 martie, într-o duminică.

În 1975, Ziua Internaţională a Femeii a fost recunoscută oficial de către Naţiunile Unite la propunerea delegaţiei URSS.

Cu timpul această zi şi-a pierdut tenta politică şi a devenit o sărbătoare a primăverii.

În ţările Europei Occidentale, această zi este asociată cu lupta femeii moderne pentru emancipare. În multe alte ţări, în data de 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei. La o căutare mai amănunţită pe net, am găsit că Ziua Mamei (sărbătorită de români în cadrul Zilei Internaţionale a Femeii, pe 8 martie) se sărbătoreşte pe glob, în diferite zile ale anului, în funcţie de tradiţiile şi sărbătorile ţării respective. Aşadar, puteţi afla zilele de "omagiere" a mamelor, în funcţie de ţara lor de origine, după cum urmează:

A doua duminică din februarie - Norvegia

Shevat 30 ("cade" într-o zi, între 30 ianuarie şi 1 martie) - Israel

3 martie - Georgia

8 martie - Afghanistan, Albania*, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Laos, Macedonia*, Muntenegru, Moldova*, România*, Rusia*, Serbia, Ucraina.

*În Albania, Belarus, Bulgaria, Guyana, Italy, Macedonia, Mongolia, Moldova, România şi Rusia această zi este sărbătorită drept Ziua Internaţională a Femeii (nu în mod special drept Ziua Mamei).

A patra duminică din Post (Lent) - Irlanda, Nigeria, Marea Britanie

21 martie (echinocţiul de primăvară) - Bahrain, Egipt, Irak, Iordania, Kuwait, Oman, Liban, Palestina, Qatar, Arabia Saudită, Sudan, Siria, Emiratele Arabe Unite, Yemen (majoritatea ţărilor arabe)

25 martie - Slovenia

7 aprilie - Armenia

Baisakh (Mata Tirtha Aunsi – aprilie – mai) - Nepal

Prima duminică din mai - Ungaria, Lituania, Portugalia, Spania

8 mai - Albania (Ziua părinţilor), Coreea de Sud (Ziua părinţilor)

10 mai - El Salvador, Guatemala, Mexico

A doua duminică din mai - Africa de Sud, Anguilla, Aruba, Australia, Austria, Bahamas, Bangladeş, Barbados, Belgia, Belize, Bermuda, Bonaire, Brazilia, Brunei, Bulgaria, Canada, Chile, China, Columbia, Croaţia, Cuba, Curaçao, Cipru, Cehia, Danemarca, Ecuador, Elveţia, Estonia, Filipine, Finlanda, Germania, Ghana, Grecia, Grenada, Honduras, Hong Kong, Islanda, India, Italia, Jamaica, Japonia, Lituania, Malta, Malaezia, Myanmar, Olanda, Noua Zeelandă, Nigeria, Pakistan, Peru, Puerto Rico, Singapore, Slovacia, Santa Lucia, Saint Vincent şi Grenadines, Statele Unite ale Americii, Surinam, Taiwan, Trinidad şi Tobago, Turcia, Ucraina, Uruguay, Venezuela, Zimbabwe.

26 mai - Polonia

27 mai - Bolivia

Ultima duminică din mai - Algeria, Republica Dominicană, Franţa, Haiti, Mauritius, Maroc, Suedia, Tunisia

30 mai - Nicaragua

1 iunie - Mongolia (Ziua mamelor şi a copiilor. Mongolia este singura ţară care sărbătoreşte ziua mamei de două ori pe an.)

A doua duminică din iunie - Luxemburg

Ultima duminică din iunie - Kenya

12 august - Thailanda (ziua de naştere a reginei Sirikit Kitiyakara)

15 august (Assumption Day) - Antwerp (Belgia), Costa Rica

A doua luni din octombrie - Malawi

14 octombrie - Belarus

A treia duminică din octombrie - Argentina (Día de la Madre)

Ultima duminică din noiembrie - Rusia

8 decembrie - Panama

22 decembrie - Indonezia

În Suedia, Ziua Mamei s-a sărbătorit, pentru prima dată, în Småland, în anul 1919, iniţiatoarea fiind Gertrud i Grimhult (o ţărancă din regiune care a decis să le sărbătorească, într-o zi de vineri, atât pe mama sa, cât şi pe bunica din partea mamei şi pe cea din partea tatălui). În prezent, ziua mamei se sărbătoreşte în Suedia, în ultima duminică din luna mai, pentru că atunci primăvara este pe sfârşite, iar natura este renăscută complet; există nenumărate soiuri de plante care pot fi oferite mamelor şi se poate înălţa steagul suedez (când este senin şi cald afară), sărbătorindu-se, în natură, această zi. Tot cu această ocazie am aflat că suedezii îşi sărbătoresc nu numai mamele în viaţă, dar le comemorează şi pe cele trecute pe lumea cealaltă (există chiar un autobuz care circulă special de Ziua Mamei spre şi prin cimitirul Norra begravningsplatsen).

6 comentarii:

Danae spunea...

Foarte, foarte interesant.
La multi ani!!!

tetris spunea...

Aud de cand eram mica de "Ziua internationala a femeii" si chiar ma intrebam cat de internationala este. Aveam intrebarea pregatita: in Suedia cum e? Si uite ca am aflat fara sa intreb :) Multumesc

La multi ani!

IrinaBohemianDance spunea...

La multi ani!O primavara plina de bucurii!

Irina

Dana spunea...

La multi ani, Svea !
Noi sarbatorim astazi Ziua Commonwealth-ului.

Svea spunea...

Multumesc mult! La multi ani, tuturor femeilor si mamelor si o primavara insorita si inmiresmata va doresc!

QUILTONLINE spunea...

draga mea primeste un premiu din partea mea pentru blogul tau interesant