marți, 30 martie 2010

La aspirat pietrişul stockholmian :)

Au trecut zilele friguroase de iarnă cu căderi masive de zăpadă când maşinile de dezăpezire funcţionau la cote maxime iar tonele de pietriş sau pământ erau revărsate cu generozitate din recipientele special amenajate la fiecare staţie de tren sau la aproape fiecare bloc.


Cum am mai precizat şi cu alte ocazii, grija suedezilor pentru aproapele lor atinge cote imaginabile câteodată pentru europenii estici, mai ales :) aşa că pentru a nu suprapopula cabinetele de ortopedie şi nici distruge asfaltul, autorităţile suedeze s-au gândit să amplaseze la aproape fiecare bloc şi staţie de autobuz sau tren recipiente pline cu pietriş care poate fi depus pe suprafeţele alunecoase cu lopata sau cu plugul dotat la capătul opus cu dispozitiv de împrăştiere a pietrişului.


Şi a venit timpul ca cele 90 000 de tone de pietriş împrăştiate pe străzile Stockholmului să fie ridicate cu ajutorul aspiratoarelor stradale speciale până pe 15 mai cel târziu.

Mai devreme decât m-aş fi aşteptat, astăzi am fost surprinsă, din nou, de un zgomot puternic cauzat de aspiratorul manual dar şi de maşina de aspirat pietriş. Tehnica este următoarea: pietrişul este strâns de pe margini cu ajutorul aspiratorului manual şi apoi strâns de către maşina de aspirat dotată cu perii, ţâşnitoare şi care efectuează două sau trei drumuri pe aceeaşi direcţie pentru a îndepărta şi ultima pietricică. Filmul curăţeniei de primăvară pe aleile stocklomiene arată în felul următor:






14 comentarii:

Anonim spunea...

Haha, la noi nu am vazut aspiratoare...dar dupa iarna asta ar fi cazul...iarba e pliiina de pietris si ma uit cu jind la ea cum va putea creste, iar acum vad solutia in aspiratoarele astea cu care ar putea aspira pietrsiul de pe ea...o parte de pietris a ajuns acolo prin imprastiere iar alta din gramezile de zapada care acum s-au topit si a ramas pietrisul...
La noi curata numai cu masini mici pe trotuare si cu masini mari pe strazi. E un prafarai acum...abia astept sa inceapa si la noi, dupa Paste incep in forta cica.

tetris spunea...

Wow!
Am in minte imagini cu ce a ramas la noi dupa ce s-a topit zapada, dar mai bine tac ...

Svea spunea...

Salmi, din nou comentăm una la cealaltă! Oare pentru a câta oară? :))

Tetris, ştiu, aşa mi-a zis şi mama! Eu nu fac decât să relatez de la faţa locului, cât mai obiectiv cu putinţă (şi fotoreportajul este cel mai potrivit în acest sens) despre traiul pe tărâm stockholmian. Promit să le găsesc şi nodîn papură! :))

Anonim spunea...

:)) Pai cred ca asta ne e obiceiul de seara...amandoua pe net :). Pup inca o data!

oana spunea...

Daa...interesant acolo pe planeta voastra!-)))...pe la noi mai cu calm...ori pune omul mana pe matura,ori pune omul mana pe matura,ca autoritatile au alta treaba!!!!-)))

tetris spunea...

Eu ma bucur ca povestesti.
Vedem atatea chestii nasoale pe aici, incat ajungem sa ne obisnuim :(

Anonim spunea...

Exceptional...n-am mai auzit , vazut si citit vreodata despre asa ceva...

Svea spunea...

Oana, planeta e Pământ aşa că mă aştept să fie peste tot la fel! Vise, nu? :))

Tetris, voi continua cu poveştile de departe, că deh, ăsta-i scopul blogului meu, şi cu fotoreportajele, ca să vedeţi că ce spun eu aici nu sunt chiar poveşti de... adormit adulţii :)

dintimişoara, niciodată nu e prea târziu! oricum despre astfel de activităţi, tot să auzi! :)

Mirona spunea...

Daca ar importa si guvernul roman aspiratoare din acestea gigantice...dar sa fie adaptate, sa aspire oameni "murdari" de agresivitate gratis si sa-i scoata curati, politicosi si mai calmi :)

QUILTONLINE spunea...

Pot sa-ti trimit aici cateva ganduri bune?
Felicitari pentru frumusetea cuvintelor tale ,iti doresc sanatate si un PASTE FERICIT alaturi de familie si prieteni.
te imbratisez,
Ortansa

tetris spunea...

Sarbatori fericite!

Anonim spunea...

Cristos a inviat! petrecere frumoasa!

Purple Rain spunea...

Paste fericit cu multa caldura, lumina si pace in suflet!
Hristos a inviat!

Svea spunea...

Vă mulţumesc mult, tuturor, pentru gândurile frumoase şi urările de Paşte!