luni, 1 martie 2010

Priveşte cum ninge... de 1 martie! :)

Săptămâna trecută am experimentat la Stockholm, puţin din haosul transportului în comun de la Bucureşti pe timp de fulguială neaşteptată şi surprinzătoare, de fiecare dată. Aşadar săptămâna trecută toată "suflarea" de autobuze, metrouri şi trenuri suedeze a fost bulversată de frigul şi viscolul ce s-a abătut peste oraş şi a dăinuit zile în şir. Când spui Suedia, te aştepţi, contrar realităţii, la friguri şi viscole veşnice (nu că anul ăsta nu a fost cam aşa :) şi nu crezi, nici în ruptul capului, că este posibil, ca sistemul suedez de transport în comun, atât de riguros pus la punct să sufere devieri "comportamentale" atât de majore :) Şi totuşi, a fost posibil (puteţi citi şi postul lui salmi pe aceeaşi temă, post amplu şi bine documentat). Posibilă este şi plata de către SL (echivalentul RATB-ului nostru) de daune morale călătorilor pentru bulversarea traficului pe timp de iarnă. Deşi vremea a fost nemiloasă, SL-ul avea datoria să asigure buna desfăşurare a transportului în comun (eventual puţin îngreunată, nu oprită la metrou şi deviată la autobuze din cauza suplimentării acestora pe rutele metroului). Şi uite aşa, suedezul plătitor de bilet şi abonament în perioada menţionată va fi despăgubit cu contravaloarea daunelor morale în săptămâna cu pricina.

Cum după vreme rea, răsare soarele, nici soarele suedez nu a făcut excepţie, în weekend, când s-a jucat de-a v-aţi ascunselea cu norii cauzatori de lapoviţă sau ploaie. Şi uite aşa, la 1-2 grade pe plus, duşurile alternative de lapoviţă şi ploaie au reuşit să fleoscăiască "astfaltul" de gheaţă şi pietriş şi să topească (nesemnificativ, aş spune) munţii de zăpadă.




Odată cu zâmbetul strengăresc al soarelui au apărut şi speranţele noastre, ale celor ce locuim pe tărâm suedez, de a-i da bineţe mult aşteptatei primăveri, ce în tradiţia românească îşi trimite mărturia "înşnurată" roş-albă, pe post de vestitor al primăverii. Aici, tradiţia mărţişorului balcanic nu se sărbătoreşte, mai mult, este total necunoscută. Nu de alta, dar nu ai ce vesti! Aaaa, poate doar că iarna va mai sălăşlui încă vreo lună sau două, dovadă fiind ninsoarea abundentă de astăzi, ce cade neîntrerupt de ore bune şi care a înlocuit, deja, cu haină albă şi frumoasă, pardesiul cel gri şi ponosit.


3 comentarii:

Ninulescu spunea...

Macar iarna sa va mai dea de cap..ca prea huzuriti voi pe acolo :))..Ai primit Martisor de 1 Martie ?

mamica de Sebastian spunea...

Frumos spus:)

Dana spunea...

Daca stiam iti trimiteam o portie de soare de la mine.