miercuri, 17 martie 2010

Trăieşti mult, munceşti mult!

"Răsfoind" online :) un ziar suedez, am putut afla că politicienii suedezi au propus o nouă lege pentru pensionare calculată în funcţie de anul naşterii, pe principiul că suedezii au speranţa de viaţă ridicată şi, prin urmare, şi dreptul la o pensie pe o perioadă mult prea îndelungată :))

Aşadar, propunerea de pensionare vizează categoriile de vârstă, după cum urmează:

Născuţi în 1950: 66 de ani şi 7 luni.
Născuţi în 1955: 66 de ani şi 11 luni.
Născuţi în 1960: 67 de ani şi 2 luni.
Născuţi în 1965: 67 de ani şi 5 luni.
Născuţi în 1970: 67 de ani şi 7 luni.
Născuţi în 1975: 67 de ani şi 10 luni.
Născuţi în 1980: 68 de ani.
Născuţi în 1985: 68 de ani şi 2 luni.
Născuţi în 1990: 68 de ani şi 2 luni.

No further comments :))

6 comentarii:

Dana spunea...

Da, auzisem si eu, ca in Suedia varsta de pensionare o depaseste pe cea propusa in Romania.E drept ca nu se munceste in aceleasi conditii, dar tot mi se pare aiurea...si cand mai ai timp sa traiesti, daca de la 7 ani pleci la scoala si mai iesi la pensie la 70 ? Cand esti lasat sa traiesti ?

Ninulescu spunea...

Cred ca ar trebui adoptat modelul Japonez si fiecare sa lucreze atita timp cit e in stare si e sanatos, multe persoane dupa pensionare au un sentiment de inutilitate... :(

Zazuza spunea...

cred ca e o boala a politicienilor care vad ca se raspandeste ca raia peste tot in europa. eu zic ca s-au cretinizat de tot si ca ne indreptam spre sclavie pe viata :)). fara sa fiu paranoia :))

Svea spunea...

Dana, Ninu, Zazuza, aşa e, condiţiile de aici sunt mult mai umane decât cele din România, dar tot mi se pare mult să te apuce 70 de ani la locul de muncă. Pe de altă parte, depinde mult şi de meseria prestată şi de cum îţi porţi anii. Dacă e să ne gândim că, în acelaşi timp, suedezii dispun şi de cel mai lung concediu din Europa (http://povestidedeparte.blogspot.com/2009/08/ce-inseamna-sa-ai-concediu-in-suedia.html), bănuiesc că se creează un echilibru între a munci mult şi eficient şi concediul binemeritat în ţări exotice pe care şi-l permite majoritatea.

Anonim spunea...

Ieri la laborator discutii in pauza de fika(pauza de cafea pentru nesuedezi): una din colege care se apropie de varsta pensionarii, declara sus si tare ca ea vrea sa munceasca pana la 70 de ani...un coleg tanar face ochii cat cepele si spune: oh, nuuuu Monika! lumea rade, majoritatea declara ca ei nu vor sa munceasca mai mult de varsta pensionarii. Unii colegi ii propun Monikai sa se pensioneze si apoi sa munceasca part time. Da, ideea e acceptata, recunoaste ca va conta mult cum se va simti la varsta pensionarii, etc... :)). Cam ceea ce spuneai si tu, asta e "pulsul" societatii.

Zilele trecute a fost dezbatere mare la noi in oras. Singura companie care face traficul vapoarelor intre insula si continent ameninta cu greva in we de Paste, pe motivul cresterii varstei de pensionare la navigatori. Azi a aparut stirea bomba: greva nu le-a fost aprobata, asadar traficul va fi normal. PUNCT. Nu prea am intalnit asa ceva in Suedia, astia sunt mai conciliosi ca sa spun asa, sa impace si capra si varza...eh vad ca de data asta au fost fermi.

tetris spunea...

Eu sunt de parerea Danei, desi stiu ca exista oameni care se simt cum zice Ninu.
70 de ani, obligatoriu, mi se pare prea mult. Si 65-ul de la noi mi se pare mult ...