duminică, 30 mai 2010

Ai câştigat, continuă, n-ai câştigat, continuă!

Noroc cu Salmi că m-a avertizat de emisiunea de pe SVT1, dinainte de concurs, în care a apărut şi Anna! Şi cu ocazia asta, voi comenta, pe cât posibil, fără comparaţie cu stilul românesc, reacţia suedezilor în faţa unui eşec. Ce-i drept, Anna a avut neşansa ca după 34 de ani să-i cadorisească, pe suedezii care au susţinut-o şi votat-o, cu necalificarea Suediei în finală.

Şi, totuşi, înainte de concurs, în studio, a apărut frumoasă, surâzătoare, încrezătoare în viitoarele ei concerte şi audienţă la public, susţinută, în continuare, de prezentatori! Nu au aruncat cu ouă stricate sau roşii în ea! Nu au arătat-o cu degetul! Nu au blamat-o că i-a tremurat vocea (părerea mea, din filmuleţul de pe youtube nu se simte, dar live, la TV, aşa mi s-a părut), nu au atacat-o sau condamnat-o că i-a făcut de ruşine! Nicidecum, şi-au susţinut punctul de vedere că au trimis pe cine trebuia la Eurovision, că s-a descurcat exemplar dar că a avut neşansa să nu se califice! Comentatorii suedezi au vorbit, în permanenţă, de bine, de Anna, au considerat prestaţia ei excelentă, iar pe finalul showului au dezvăluit faptul că Anna a ieşit pe locul 11 în semifinală, la numai 5 puncte diferenţă de ultima finalistă, exprimându-şi părerea de rău pentru neşansa ei.

Ce vreau să scot în evidenţă? Suedezii au un stil extraordinar de a-şi încuraja şi susţine valorile şi alegerile! Dacă ei au considerat că Anna este cea mai bună alegere la Eurovision, au trimis-o acolo! Nu s-a pus, nicio secundă, problema ca voturile să fi fost falsificate, că ar fi meritat alt artist, a fost susţinută de toată suflarea suedeză :) şi nu s-au dezminţit nici măcar când restul Europei nu a considerat alegerea lor îndreptăţită.

Ai învins, continuă, n-ai învins, continuă! Să te perfecţionezi, să lupţi, să participi şi altă dată, să încerci să câştigi cu altă ocazie! Au o mentalitate foarte sănătoasă din punctul ăsta de vedere! Poate părea uşor pueril sau arogant modul lor de gândire, dar ei pun preţ foarte mult pe calităţile lor şi pe modul lor de evaluare după criterii juste!

2 comentarii:

salmi spunea...

Asa e, ai perfecta dreptate. M-a impresionat si pe mine profund cum au primit-o pe Anna si cum au sustinut-o, iar optimismul ei a fost debordant. Mi-a placut cand a spus ca cele 10 zile din Norvegia au imbogatit-o profund, a facut diverse vizite printre care si la o scoala de muzica si a ramas impresionata de tot ce a vazut acolo.

Si da, a fost foarte foarte aproape de calificare in finala...mi-a placut de suedezi ca au spus la finalul Eurovision asta, Anna a meritat ca lumea sa afle ca era cat pe ce...:).

tetris spunea...

Foarte bine punctat! Atitudinea asta stimuleaza sa faci mai mult. Incerc sa nu fac comparatii cu mentalitatea noastra, constat pe masura ce trece timpul ca suntem atat de departe de normalitate ...