miercuri, 28 octombrie 2009

Alexandru Bălănescu şi Maria T.

Şi dacă tot am pomenit despre concertul susţinut de Alexandru Bălănescu Quartet la Stockholm, găsesc că este cazul să vă povestesc mai multe despre Alexandru Bălănescu, artist, componist şi violonist, liderul renumitului ansamblu "Bălănescu Quartet", un ansamblu care trece de barierele muzicii clasice şi populare.

Alexandru Bălănescu s-a născut în Romania în 1950 şi este fiul unor profesori universitari care au decis să plece din Romania în 1969 din cauza regimului ceauşist pentru a se stabili în Anglia. În momentul acela, Alexandru Bălănescu, în vârstă de 16 ani, avea deja o formaţie de violonişti, ca elev al profesorului Dumitru Avakian. Bălănescu a studiat vioara în continuare la Londra, apoi la New York, la celebra şcoală Julliard. Dupa ce şi-a terminat studiile, s-a întors la Londra şi s-a alăturat ansamblului Ariditti Quartet în cadrul căruia a interpretat muzica compozitorilor Ligeti şi Xenakis timp de trei ani.

În 1987 şi-a înfiinţat propriul ansamblu, Bălănescu Quartet. A început să lucreze cu compozitori moderni precum Michael Nyman sau Gavin Bryas. Bălănescu a interactionat, de asemenea, cu lumea popului, cvartetul său fiind într-un turneu cu Pet Shop Boys în anul 1989; mai tarziu au urmat proiecte cu Davis Byrne şi John Lurie.
În 1992 a început să lucreze cu Mute Records, iar în 1994 a lansat „Luminitza", album care are ca sursă principală de inspiraţie elemente de folclor românesc.
De aici s-a născut şi albumul „Maria T" ca un omagiu dedicat marii voci a muzicii româneşti, Maria Tănase. Spectacolul live "Maria T" prezentat, de altfel, şi la Stockholm, beneficiază de o serie întreagă de imagini din repertoriul artistei, peisaje din Bucureşti, înregistrări din concertele Mariei Tănase, toate datorate artistului german Klaus Obermaier.

Deşi stabilit încă din adolescenţă în străinătate, Bălănescu redescoperă filonul românesc după 1990, când revine, pentru prima dată în România, ca invitat al Uniunii Compozitorilor la un festival de muzică contemporană.

Un comentariu:

Danae spunea...

Foarte frumos!